>
Notícies
Entrevistes, Reciclatge

“Algú recorda com es deia la campanya de l’Agència Catalana de Residus de fa dos anys?”

JOSÉ LUIS GALLEGO, periodista ambiental.

José Luis Gallego durant l'entrevista. Foto: El Reciclat.cat

José Luis Gallego durant l’entrevista. Foto: El Reciclat.cat

Col·laborador habitual de premsa, ràdio i televisió, actualment el podem veure a Els Matins de TV3. També participa al programa d’Onda Cero “Julia en la Onda” amb Júlia Otero i a la secció d’ecologia del magazine matinal Picó.cat (La Xarxa). Ha publicat articles a nombrosos diaris i revistes com El Periódico de Catalunya, El País o Descobrir Catalunya, en alguns casos de manera regular. A més, l’any 2003 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Com a proclamat amant de la natura, José Luis Gallego ens rep als Jardins de la Maternitat de Barcelona (al costat dels estudis de La Xarxa), en un espai de calma enmig del ritme frenètic de la ciutat, per parlar del present i el futur del reciclatge. 

Com es pot arribar a aquelles persones que no volen reciclar?
Ja ens han dit moltes vegades on va cada cosa. Qui no ho sap és perquè no s’ha donat per convocat o perquè no li interessa. Per intentar arribar a aquell col·lectiu de gent que encara no s’ha acostumat al món del reciclatge, s’han de fer coses noves, sorprenents i, fins i tot, arriscades.

L’última campanya deia “Reciclar és la teva responsabilitat”. Creu que el ciutadà ha d’adquirir un major compromís amb el reciclatge?
El primer que ha de fer el ciutadà és entendre que el seu paper és primordial i això ja s’ha dit per activa i per passiva. Pots posar tots els sistemes que vulguis, però finalment és ell qui té la decisió sobirana de tractar el residu de manera ambientalment responsable. A partir d’aquí, hem d’intentar fer-ho fàcil, és a dir, proposar-li un sistema que li sigui còmode.

Quin considera que és el millor sistema de gestió de residus? De quin país podríem aprendre?
El 95% dels residus a Europa es recullen mitjançant la recollida selectiva amb contenidors de colors al carrer. Aquest és un sistema madur que ha donat uns resultats òptims i encara pot donar molt de si. Gràcies a ell, a Catalunya estem reciclant el 40% dels residus que generem. En el cas dels envasos, estem en una taxa que s’apropa al 70%, homologable a l’estàndard europeu i molt per davant de la mitjana espanyola.

A què es deu aquest èxit?
Fa vint anys que defenso el reciclatge i el sistema de contenidors perquè és un sistema fàcil, còmode, a l’abast de tothom i universal a Europa. A més, a diferència d’altres sistemes que t’obliguen a deixar un dipòsit, no has d’avançar diners.

Què en pensa dels sistemes de retorn d’envasos?
Els sistemes com el de devolució i retorn només afecten a un 20% dels residus. Per exemple, a Alemanya no hi poden llençar els tetrabricks ni les ampolles de llet, ja que aquests es limita a residus molt concrets.

Quina és la seva opinió sobre la polèmica que ha generat la campanya “Envàs, on vas”?
El que diu la campanya fa 22 anys que ho està dient l’Agència Catalana de Residus. No té res de nou. No hem d’entrar a valorar la qüestió estètica, sinó el missatge, el motiu i el perquè. Això l’anunci ho ha cobert de manera sobrada. Tothom s’ha assabentat que “si no ets un envàs, al groc no hi aniràs”.

Hi ha gent que pensa que darrere hi ha interessos econòmics d’Ecovidrio i Ecoembes. Què n’opina?
Aquesta polèmica és falsa. No conec ningú que discuteixi que quan el semàfor està en vermell, t’has d’aturar. Hem d’institucionalitzar un sistema, un mecanisme que respectem tots. Hem d’intentar posar unes bases i ordenar les deixalles. Cal atacar el moll de l’os: els envasos. Per això, tant les normatives europees com l’Estat espanyol i la Generalitat de Catalunya hi presten molta atenció.

Com creu que han evolucionat les campanyes de medi ambient?
Les campanyes que s’han fet des del departament de Territori i Sostenibilitat han estat ben escollides perquè han partit de la base d’intentar promoure la conscienciació sense imposar. No es tracta d’invertir més en publicitat, campanyes a les escoles o fulletons, sinó de promoure l’educació ambiental.

Com veu el futur del reciclatge?
Tinc l’esperança que els ciutadans millorem la nostra participació reduint els impropis, és a dir, aquells residus que acaben en un contenidor que no els pertoca. En alguns casos, aquests són més del 20% del contingut!

I com podem arribar a això?
Hem d’entendre que aquest planeta l’hem de cuidar entre tots. Cada català genera un quilo i mig de residus al dia. Això són 10.000 tones diàries que hem d’endreçar i posar al seu lloc mitjançant el reciclatge.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari