>
Notícies
Reciclatge

El consum de bosses de plàstic s’ha reduït en mil milions del 2011 al 2007

Bossa de plàstic enganxada en un arbre. Font: Kate Ter Haar

Bossa de plàstic enganxada en un arbre. Font: Kate Ter Haar

19:51 – L’estudi de consum de bosses de plàstic d’un sol ús (BPNU) a Catalunya de l’any 2011 revela que la quantitat d’aquest tipus de bosses ha disminuït en mil milions respecte l’any 2007. Aquesta dada suposa una reducció del consum per càpita del 45%, nivell pròxim al 50% que el Govern s’havia marcat com a objectiu pel 2012.

Els resultats van ser presentats pel director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, en una reunió amb representants de les 65 empreses i associacions adherides al Pacte per la Bossa, una iniciativa nascuda el 2009 amb l’objectiu de reduir el consum les bosses de plàstic per càpita.

L’any 2011 es van consumir 26 milions de bosses a la setmana, mentre que el 2007 la xifra era de 45 milions. Això representa un consum anual de bosses per càpita que s’ha reduït en 148. Fa cinc anys cada habitant en consumia 327, generant 2,6 kg de plàstic. En canvi, el 2011 el nombre va baixar a 179, aproximadament un 1 kg.

L’estudi constata que la major part d’aquestes bosses es consumeixen en el comerç urbà (85,2%). Tot i així, el nombre ha caigut en gairebé tots els sector menys el quotidià alimentari, l’automoció i el comerç mixt, que ha experimentat un increment del 16% respecte fa cinc anys. Per altra banda, les grans superfícies representen un 10,7% del consum. En aquest cas, però, els establiments han experimentat una reducció important. Els que més han estat els supermercats (87,4%), els hipermercats (78,6%) i els grans magatzems (54,8%).

La metodologia d’avaluació consisteix en la recollida d’informació a través d’enquestes personalitzades en grans superfícies i en 405 establiments de comerç urbà (menys de 400m² de superfície).

Canvi d’hàbits

L’adopció de mesures de prevenció referent a la distribució gratuïta de bosses de plàstic i la major oferta de productes alternatius per a transportar la compra, com ara bosses reutilitzables o compostables, han estat claus per a aconseguir aquests bons resultats. Les dades mostren que dos terços de les llars utilitzen les bosses per a les escombraries i que un terç les reutilitza. A més un 42% de les llars les recicla correctament al contenidor groc. Per altra banda, només un 4% declara no disposar d’alternatives a les bosses de plàstic, quan el 2007 el percentatge pujava al 31%.

Bosses de plàstic

Infogràfic amb les dades del consum de bosses de plàstic. Font: Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Elaboració: El Reciclat.cat

Debats

One thought on “El consum de bosses de plàstic s’ha reduït en mil milions del 2011 al 2007

  1. estem flipant? 300 bosses a la setmana / habitant? això és a l’any, una mica de rigor siusplau.

    Posted by Anònim | 27/04/2013, 14:39

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: