>
Notícies
Campanya "Envàs on vas?", Reciclatge

De qui és el meu residu?

“Reciclar és la teva responsabilitat”. La frase final del famós anunci de la campanya “Envàs, on vas?” és clara i majoritàriament acceptada. La qüestió recau en qui ha d’assumir els costos derivats de la gestió dels residus? Empreses envasadores, ciutadans i municipis es disputen un paper que ningú vol adoptar.

La taula rodona “La gestió dels envasos: estratègies de comunicació i noves perspectives”, organitzada pel COAMB a la biblioteca Vila de Gràcia, va posar un punt d’inici al debat. Jordi Picas, Cap del Departament de recollida selectiva i envasos de la Generalitat de Catalunya, té clar que els envasadors han de pagar una eco taxa per la quantitat en pes dels residus que produeixen. Una opinió que es contraposa als interessos d’Ecoembes, representada a l’acte per Enric Ibáñez.

El punt dissonant va arribar de la mà de Francesc Canalías, técnic de Medi Ambient de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, per a qui es va cometre “el pecat original” en el moment en què es van començar a posar contenidors al carrer. D’aquesta manera llançava una pregunta polèmica: els residus són una responsabilitat individual o de l’administració?

Enric Ibáñez va puntualitzar que “del Rin avall, la recollida selecctiva és volutària, mentre que del Rin amunt és obligatòria” per a posar de manifest els problemes de legislació ambiental. Però Víctor Mitjans, membre de la Fundació per a la Prevenció de Residus, va discrepar ja que considera que el problema recau sobre dues qüestions bàsiques: “l’administració es responsabilitza dels residus privats” i que els productors són lliures d’escollir el sistema de recollida que s’implementa.

D’altra banda, el catedràtic de Psicologia Social i Ambiental, Enric Pol, va donar un vot de confiança a la gestió actual assegurant que hi ha països europeus on “ho estan fent pitjor”. Tot i així, va dir que el que cal fer és explicar millor els canvis tecnològics per evitar la desconfiança i “eco-fatiga” de la societat.

En un moment de crisi econòmica com l’actual ningú vol responsabilitzar-se dels costos de reciclar. Tot sabem que ho hem de fer, però qui ho ha de pagar? Tot plegat porta al supòsit de si cal canviar el sistema de reciclatge. Per ara, però, continua sent una pregunta sense resposta.

Contingut relacionat:
28/02/2013 – El dubte de la “senyora Maria”
20/02/2013 – El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya organitza una taula rodona sobre l’“Envàs, on vas?”
25/01/2013 – Balanç molt positiu de l’administració el dia que s’acaba la campanya “Envàs, on vas?”

Debats

2 thoughts on “De qui és el meu residu?

  1. I el productor? el fabricant? no té cap responsabilitat dels productes que llença al mercat?

    Posted by Cristina Ribas | 05/03/2013, 17:25

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: El dubte de la “senyora Maria” | El Reciclat.cat - 01/03/2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: