>
Notícies
Reciclatge

El sistema de recollida pneumàtica arrenca sense incidències a Sabadell

12:26 – El sistema de recollida pneumàtica de residus, inaugurat el passat 14 de gener, ha funcionat de manera satisfactòria, segons l’Ajuntament, durant el seu primer mes en marxa al centre de Sabadell, després de les proves fetes al novembre i desembre. Aquest servei consisteix en quatre bústies que succionen la brossa i la transporten a la central, situada al Parc de Catalunya. Allà es compacta i s’envia a la planta de reciclatge.

Bústies de recollida pneumàtica a Sabadell. Foto: Paula Solanas

Bústies de recollida pneumàtica a Sabadell. Foto: Paula Solanas

La totalitat de bústies repartides pel centre és de 140. Cada búnquer (punt de recollida) en té quatre, una per a cada fracció que es recull, és a dir paper i cartró, envasos lleugers, matèria orgànica i resta. El vidre continua amb el sistema antic, o sigui de càrrega lateral, perquè segons explica Francesc Feliu, cap de servei de Residus i Neteja Viària del municipi, “quan es trenca és massa corrosiu” i podria danyar el sistema.

Segons recalca Feliu, el principal avantatge de la recollida pneumàtica és la seva bona integració a la ciutat. El transport s’optimitza de dues maneres: s’elimina la circulació de camions i es fan menys viatges de la ciutat a la planta. Per tant, es redueix la contaminació acústica i ambiental, cosa que agraeixen la majoria de veïns. A més, el sistema és intel·ligent i programa la recollida quan les bústies es troben al 80% de capacitat.

Tot i així, hi ha ciutadans que es queixen del soroll que fan les bústies quan es deixa la porta per a comerços oberta. D’altra banda, hi hagut problemes amb l’acumulació de brossa, especialment amb la fracció de paper i cartró. Com explica Francesc Feliu, “si les caixes no es llencen ben plegades, es poden quedar encallades dins el tub”. Per tal de millorar el funcionament, s’han fet una sèrie d’estudis sobre el hàbits dels ciutadans per veure quines són les hores de major tràfic i regular quan es fan les succions, ja que aquestes suposen un cost energètic que s’ha de reduir al màxim.

Els nous contenidors permeten un còmode accés per a tothom. El seu disseny té un registre tàctil per invidents i la seva altura de 90 centímetres facilita el seu ús a persones amb mobilitat reduïda i nens. A més, té dos formats d’obertura: una de bàsica per a tothom i una de major mida reservada als comerços, ja que aquests generen més residus.

El sistema de recollida pneumàtica va néixer a Suècia i ja s’ha implementat a altres ciutats europees. A Catalunya, va arribar per primera vegada el 1992 a Barcelona amb motiu dels Jocs Olímpics. Avui en dia ja n’hi ha també a Reus i Terrassa. Sabadell destaca per ser la central pneumàtica soterrada més gran del món amb quatre fraccions de recollida. L´únic sistema amb característiques semblants és el de l’estadi de Wembley, a Londres. Aquesta obra, finançada en un 80% pel Fons de Cohesió de la Unió Europea, abastirà al 13% de la població, un percentatge molt superior a la mitjana catalana (4%), espanyola (1%) i europea (0,2%), segons dades proporcionades per l’Ajuntament.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: