>
Notícies
Campanya "Envàs on vas?", Reciclatge

Només 3 de cada 10 envasos produïts van a parar al contenidor groc

Exemples d'envasos retornables

Exemples d’envasos retornables

19:55 – La campanya “Envàs, on vas?”, que ha finalitzat avui, no ha deixat indiferent a ningú. Molts la consideren eficaç i directa; en canvi, d’altres pensen que l’anunci només respon als interessos de les empreses gestores Ecoembes i Ecovidrio i que no ha fet res més que confondre a la població. Sigui com sigui, el cert és que l’espot publicitari ha tingut molt de ressò i ha posat damunt la taula el debat sobre el reciclatge d’envasos a Catalunya.

Actualment, a l’estat espanyol, la majoria dels envasos són recollits amb el Sistema Integrat de Gestió (SIG); és a dir, la recollida per contenidors (blau, groc i verd). Mitjançant aquests model, només 3 de cada 10 envasos es recullen selectivament, segons informa l’associació Retorna basant-se en dades extretes dels informes anuals d’Ecoembes i Ecovidrio. És a dir, només el 30% dels envasos produïts acaba al contenidor groc, mentre que la resta va a parar a abocadors o s’incineren. A més, els costos d’aquest tipus de recollida recauen sobre els ciutadans a través d’impostos municipals, ja que, segons els activistes, només un 30% dels envasos que van a parar al contenidor groc tenen el punt verd i, per tant, són costejats pels fabricants. El Departament de Territori i Sotenibilitat, però, afirma que el percentatge és superior, concretament del 70%.

És per això que moltes veus exigeixen implementar el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) en el que els consumidors han de pagar un dipòsit per a cada envàs i retornar-lo a la botiga per recuperar els diners. D’aquesta manera, només paga aquell que contamina i tant la taxa de recollida selectiva, com la seva qualitat s’incrementen. El Sistema de Retorn s’aplica a més de 40 països i ha demostrat ser un èxit. L’exemple més clar és Alemanya, on després de 10 anys de la seva posada en marxa, s’ha aconseguit arribar a una recuperació d’envasos d’un 98,5%.

Debats

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: Porqueres rebutja la campanya “Envàs, on vas?” « El Reciclat.cat - 14/02/2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: